Competitions/LINO (2007)

Lino is the application of a linear approach for the urban development of the e9 site located in the pampushout area of almere nl. Building solar exposition and geometric proportions of the site being the main reasons for adopting this particular configuration.

aerial.jpg

The linear principle is applied at both the study and intervention levels, further extended to the selected typology of distribution of dwellings. Principal objectives of the project can be summarized with the following points:

  1. Providing sustainable residential development in association with an appropriate combination of functions.
  2. Preserving the characteristic woodland environment and improving the fruition of the open spaces.
  3. Providing an efficient combined system of resource/energy use/storage.
  4. Simplifying building development to allow a complementary attitude towards the surrounding context in fieri (columbuskwartier,boulevard on the dike, pampusweg).
  5. Introducing diversified and dynamic activities as required by the pivotal location of the site and the overall almere strategy of growth.

Study Area

100 flats and 150 single-family houses are distributed along the north side of a new longitudinal axis of mixed transportation (slow car traffic, cycling and pedestrian paths. Sport activities are introduced on the south side of the above mentioned road axis. These fields with the associated parking spaces and the road are also intended to allow mass retention of rain water to serve the system of grey water of the overall development.

Solar energy captured by solar cells located on the roofs will be partially used to alimenting the water pumping system. The northern area of the site, hosting the backyards of the single-family houses, will be mostly left as woodland and served with a system of pedestrian boardwalk and bike paths linked to the existing one. In consideration of the currently under design project of a boulevard, minimal intervention is envisaged in the western area, between the dike and the water, this consists of a simple wood pier to be used by tourists, bathers and sunbathers. a 2 floors parking garage is located inside the dike, it is currently sized to serve the mixed use of the intervention area (housing and small scale offices) and could be enlarged to accommodate the parking spaces required for future waterfront development.

Low-rise residential development of the study area: 150 single-family row-houses to be designed in combination with client input according to a few simple guidelines:

  1. Footprint of the units equal to the 5.5 x 13m module.
  2. Two-floors construction.
  3. Either sharing walls with neighbor houses or completely isolated as a result of the particular conditions: single buyer or group of buyers represented by the "fractal" fragmentation of the composition line.
  4. Use of solar cells on roofs.
  5. Use of bio-retention cells associated with both gardening and parking.

The proximity of private backyards with public open woodland space and bike/pedestrian paths adds and interesting situation of visually shared space with a possibility of introduction of public bio-pools and leasure activities.

PAGE3-web.jpg

High-rise development of the intervention area

100 apartments are located along the northern side of the new slow transportation axis in a 5 floors building hosting 8 small scale offices within a transparent plinth and 31 duplex apartments at the top floors. All apartments will have independent access served by a linear outdoor balcony that will act as a summer sunshade for the Trombe Wall system applied to the night areas meant to reduce winter use of heating. The distribution system therefore acts in combination with the programmatic location of all the bedrooms along the southern side of the building. day areas with high performance full height double glass curtain walls are then located on the opposite side taking full advantage of the view of the woods and the diffuse northern light.

Materials envisaged are: high performance glass with thermally broken frames, painted fsc-wood veneer for northern, eastern and western exterior walls, concrete and glass for the south oriented solar walls.

Parking for both housing and offices is provided within the nearest portion of the dike.

plani.jpg